Mag ik me even voorstellen…

Mijn naam is Chantal Meeusen. Ik woon samen met mijn vriend Bas en onze 4 kinderen. Esmeé van 18, Baily en Noël van 14 en onze kleinste spruit Loïs van 7. Ook hebben wij een trouwe viervoeter die naar de naam Bo luistert. Ik heb ruim 20 jaar ervaring in het werken met kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Ik hou van lezen en leuke dingen ondernemen met ons gezin.

Hoe het allemaal begon…

Graag wil ik jullie meenemen in mijn verhaal waarom ik kindercoach wilde worden. Van kleins af aan wilde ik met kinderen werken. Toen ik net kon lezen, ging ik al met mijn leesboekje onder mijn arm naar de kleuters toe om voor te lezen. Ook toen ik ouder werd wist ik zeker dat ik later kleuterjuf wilde worden. Desondanks ben ik  nooit juf geworden.Na 14 jaar,met veel plezier gewerkt te hebben als peuterleidster ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Die uitdaging vond ik in de opleiding tot kindercoach. Dit was precies wat ik wilde doen,kinderen en hun ouders een steuntje in de rug bieden.Ook op mijn werk kwam ik ouders tegen die soms letterlijk met hun handen in het haar zaten en het gewoon allemaal even niet meer wisten. Op de speelzaal gedroeg het kind zich voorbeeldig maar thuis kon hij/zij ineens boos of driftig zijn.

Zelf heb ik een dochter Esmeé die in haar leven best veel meegemaakt heeft. Het was voor haar en voor ons een lange weg om de juiste hulp te krijgen. Ik heb heel vaak geroepen” was er maar iemand die naar haar wilde luisteren, die haar een duwtje in de rug kon geven om door te gaan”.Nadat mijn baan als leidster kwam te vervallen was het voor mij duidelijk dat ik iets wilde betekenen voor deze kinderen en hun ouders. Geen lange trajecten en onderzoeken maar directe kortdurende hulp waar het kind en ouders mee verder konden. Ik ben op zoek gegaan naar een opleiding die mij paste en zo kwam ik bij Tea Adema in Friesland terecht.Wat voor mij persoonlijk al een hele overwinning was omdat ik absoluut geen held in autorijden ben. Het heeft mij zo sterk gemaakt en ik heb ook veel over mezelf geleerd. Vooral het oplossingsgericht werken is voor mij een drijfveer geworden om dit in de praktijk uit te voeren. Vanuit mijn opleiding (pedagogisch Werk) werd er vooral gekeken wat wij de ouders/opvoeders en hulpverleners aan hulp konden bieden. Het grote verschil is dat een kindercoach samen met het kind gaat kijken naar een oplossing die bij het kind past, welke oplossing bedenkt het kind zelf? Is de oplossing haalbaar? Wie en wat heeft het kind nodig om het probleem op te lossen? De coach en de ouders hebben een belangrijke begeleidende rol hierin. Een kindercoach is absoluut geen therapeut. Het resultaat wat ik als kindercoach kan bieden is: dat het kind weer goed in zijn/haar vel zit en meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Dat kinderen met plezier naar mij toe zijn geweest en hun verhaal hebben kunnen vertellen. Dat ze sterker zijn geworden maar vooral weer in zichzelf kunnen geloven. Dat kinderen oplossingen die ze zelf hebben bedacht in de werkelijkheid om kunnen zetten. Daardoor blijven ze dat kleine duwtje in de rug voelen, zeker als het even niet zo lekker gaat.